בעוד שירידה בשמיעה קשורה לעתים קרובות להזדקנות או לחשיפה לרעשים חזקים, חומרים מזינים מסוימים יכולים למלא תפקיד משמעותי בתמיכה ובשמירה על בריאות השמיעה האופטימלית. עם הגדלת המחקר המדעי והוכחות אנקדוטיות, היתרונות הפוטנציאליים של שילוב ויטמינים לשיפור השמיעה זכו לתשומת לב.
ויטמינים ומינרלים תורמים באופן משמעותי לבריאותך הכללית, אך האם ידעת שניתן להשתמש בוויטמינים לשיפור השמיעה? מאשלגן ומגנזיום ועד ויטמינים C ו-E, חומרים מזינים יכולים למלא תפקיד עצום בבריאות השמיעה.
במאמר זה נחקור את הרעיון של שימוש בפונקציית ויטמינים לשיפור השמיעה ספציפית ונעמיק ביעילות הפוטנציאלית שלה. גלה כיצד ויטמינים אלה יכולים לתרום לעולם צלול ותוסס יותר של קול.
מינרלים לבריאות האוזניים
מינרלים הם חומרים המצויים במים ובאדמה, שצמחים סופגים אותם. כאשר אנו צורכים מוצרים מהצומח (או בעלי חיים שאכלו אותם), הגוף שלנו מקבל את היתרונות של חומרים מזינים אלה. מחקרים הראו שכמה מינרלים נפוצים יכולים לעזור או לשפר מצבי שמיעה כגון אובדן שמיעה הקשור לגיל, דלקות אוזניים וטינטון (צלצולים באוזניים). הנה מבט מקרוב על כמה מהמינרלים האלה.
1. מגנזיום
מונע נזק לאוזן הפנימית. אובדן שמיעה הנגרם מרעש הוא בעיה בריאותית משמעותית בקרב מבוגרים, אך חוקרים מצאו שמגנזיום עשוי למלא תפקיד בהגנה על האוזניים מפני נזק נוסף. צלילים חזקים גורמים לייצור של מולקולות רדיקלים חופשיים באוזן שלנו, הפוגעות בתאי השיער העדינים של האוזן הפנימית. תאי שיער אלו נחוצים בהעברת הדחפים החשמליים שהמוח מפרש כצלילים, ונזק כזה יכול לגרום להפחתה או לאובדן שמיעה קבוע.

עם זאת, מגנזיום יכול להגן על תאי השיער. במחקר אחד, 300 נבדקים שקיבלו תוסף מגנזיום לפני חשיפה ממושכת לרעש חזק היו בסיכון נמוך משמעותית לפתח אובדן שמיעה כתוצאה מרעש בהשוואה לקבוצת הביקורת. מזונות אלה יכולים לעזור לך להוסיף מגנזיום לתזונה שלך:
- קינואה
- שוקולד מריר
- שקדים
- טופו
2. אשלגן
עוזר להמיר סאונד. אשלגן עוזר לגוף שלנו לעשות הרבה דברים, כמו ויסות הנוזל בדם וברקמות שלנו. חוקרים מצאו כי הנוזל באוזן הפנימית זקוק לאשלגן בתהליך המכריע שלו של המרת צליל לדחפים עצביים הנשלחים למוח. רמות האשלגן באוזן הפנימית יורדות ככל שאנו מתבגרים, מה שיכול לתרום לאובדן שמיעה הקשור לגיל. לכן, חשוב לאכול מזונות עשירים באשלגן כדי לסייע בשמירה על הסביבה העדינה של האוזן הפנימית. מזונות עשירים באשלגן להוסיף לתזונה שלך כוללים:
- תרד
- אבוקדו
- בננות
- בטטות
3. אבץ
נלחם בחיידקים ווירוסים. מיקרו-נוטריינט זה ידוע כמסייע בהפעלה וייצור של תאי T (לימפוציטים מסוג T) – תאי המגן של הגוף שתוכננו במיוחד לזהות ולהשמיד חיידקים, וירוסים ופולשים אחרים. בעוד שמחקרים הראו תוצאות מעורבות לגבי האם אבץ מונע דלקות אוזניים, מינרל אנטי דלקתי זה עדיין יכול לתמוך בהיבטים אחרים של בריאות השמיעה שלך. מחקרים מראים שתוספי אבץ יכולים לסייע בהחלמה ושיפור השמיעה עבור אלה שחווים אובדן שמיעה פתאומי.
הערה: בדוק תחילה עם הרופא שלך לפני הוספת תוסף אבץ לשגרה שלך, במיוחד אם אתה נוטל אנטיביוטיקה או תרופות משתנות, מכיוון שאבץ יכול לקיים אינטראקציה שלילית עם סוגים אלה של תרופות.
תמכו בצריכת האבץ שלכם עם מזונות כגון:
- קטניות (חומוס, עדשים, שעועית)
- זרעי דלעת
- קשיו
- אורז
ויטמינים לשיפור השמיעה
ויטמינים הם חומרים אורגניים המצויים במזון הצומח והחי שאנו צורכים והכרחיים לשמירה על הבריאות. גוף האדם אינו מייצר מספיק ויטמינים בעצמו, לכן עליכם לקחת מגוון של מזונות עשירים בוויטמינים ו/או תוספי ויטמינים כדי לענות על צורכי התזונה היומיומיים שלכם. תוהה אילו ויטמינים יכולים לעזור לשפר את השמיעה שלך או להדוף אובדן שמיעה? להלן רשימה של ויטמינים ידידותיים לאוזניים.
1. חומצה פולית
נלחם ברדיקלים חופשיים. רמות נמוכות של חומצה פולית (צורתו הסינתטית, חומצה פולית) קשורות לשכיחות גבוהה יותר של אובדן שמיעה. במחקר אחד, תוספת קבועה של חומצה פולית הביאה לשיעורים איטיים יותר של אובדן שמיעה – במיוחד בתדרים הקשורים לדיבור.
אז איך בדיוק פולאט תומך בבריאות השמיעה שלך? נראה כי חומצה פולית עוזרת לגוף לבצע חילוף חומרים של הומוציסטאין, חומצת אמינו שעלולה להפחית ולפגוע בזרימת הדם לאוזן הפנימית כמו גם לחלקים אחרים בגוף. מחקרים מראים בתוקף שחילוף חומרים תקין של חומצת אמינו זו ממלא תפקיד משמעותי בהתפתחות והתקדמות של אובדן שמיעה חושי-עצבי.
פולאטים הם גם נוגד חמצון שעוזר להדוף רדיקלים חופשיים – אותן מולקולות קטנות ומציקות שנוצרות כאשר אתה חשוף לגורמי לחץ כגון רעש חזק או מוגזם. פעילות רדיקלים חופשיים יכולה להפחית את זרימת הדם לאוזן הפנימית ולפגוע בתאי החישה העדינים הדרושים לשמיעה בריאה. ברגע שהתאים האלה נהרסים, הם לא יכולים לצמוח בחזרה. נסה את המזונות הבאים כדי להעלות את רמות החומצה הפולאטית שלך:

- אפונה
- אספרגוס
- פירות הדר
- ברוקולי
2. ויטמין די
שומר על עצמות האוזן התיכונה חזקות. ויטמין D חשוב לבריאות העצמות. מחסור בוויטמין D יכול להמיט הרס על העצמות בכל הגוף שלנו – כולל שלישיית העצמות הזעירות אך חיוניות באוזן התיכונה שלנו. ללא ויטמין D, שלוש עצמות האוזניים הללו יכולות להתרכך ולהיחלש, מה שעלול להפחית את השמיעה. אנשים בכל גיל זקוקים לוויטמין D, אך הוא חשוב במיוחד עבור מבוגרים, אשר מסיבות סביבתיות, בריאותיות ומטבוליות, לרוב שומרים על פחות ויטמין D. כדי לקבל יותר ויטמין D, אכלו מזונות כמו:
- סרדינים
- סלמון
- טונה בקופסת שימורים
- פטריות
3. מגנזיום וויטמינים A ו-C
הפחת נזקי רדיקלים חופשיים. מחקרים הראו שתזונה עשירה במגנזיום, ויטמין C ובטא-קרוטן (שגופנו הופך לויטמין A) מורידה את הסיכון לאובדן שמיעה. אֵיך? נראה שהם יכולים להגן מפני נזק לתאי האוזן הפנימית הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים. נוגדי חמצון כמו ויטמינים A, C ו-E עוצרים ייצור מוגזם של הרדיקלים החופשיים הללו, שעלולים לפגוע בתאים העדינים באוזניים שלנו. מחקרים הראו גם שתוספת של ויטמינים A, C ו-E (בתוספת מגנזיום) לפני חשיפה לרעש חזק יכולה למעשה לסייע במניעת נזקי שמיעה שנגרמו מרעש. כל ויטמין בהתאמה ניתן למצוא במזונות הבאים:
ויטמין A
- גבינת עזים
- חמאה
- ביצים קשות
- כבד (בקר, כבש)
ויטמין סי
- ורדים
- פלפלי צ'ילי
- מֵלוֹן
- פטרוזיליה
ויטמין E
- בוטנים
- מנגו
- אגוזי לוז
- פורל קשת בענן
עזרה נוספת מאומגה 3
יחד עם ויטמינים ומינרלים אלו, חומצות שומן אומגה 3 יכולות לספק שכבה נוספת של יתרונות בריאותיים. הם מכילים חומרים מזינים הדרושים כדי להילחם במחלות לב ולהפחית דלקות, שניהם יכולים להשפיע ישירות על השמיעה שלך. האוזניים שלך מקבלות אספקה קבועה של דם מהלב שהן צריכות לתפקד; תאי שיער באוזן הפנימית דורשים זרימת דם תקינה וימותו בלעדיה, וכתוצאה מכך לאובדן שמיעה. חומצות שומן אומגה 3 יכולות לתמוך בתאים אלו ולמנוע נזק. מכיוון שהגוף לא יכול לייצר סוג זה של שומן בעצמו, אתה צריך לכלול אותו בתזונה שלך. אומגה 3 נמצאים במזונות כמו:

- אנשובי
- זרעי פשתן
- אֱגוזי מלך
- פולי סויה
מהם התוספים והוויטמינים הטובים ביותר עבור טינטון?
תוספי בריאות רבים של אוזניים המתיימרים לטפל בטינטון, אך מחקרים מעורבים האם נטילת תוספי מזון או ויטמינים עבור טינטון באמת יכולה לעשות את ההבדל. עם זאת, מגנזיום הראה פוטנציאל להקלה על חומרת תסמיני הטינטון. אספקה בריאה של מגנזיום שומרת על כלי הדם רגועים, ומאפשרת זרימת דם מספקת בכל הגוף, כולל האוזן הפנימית. במחקר אחר, גברים עם טינטון שסבלו ממחסור בוויטמין B12 חוו שיפור משמעותי בטינטון לאחר שקיבלו זריקות תוך-שריריות של הויטמין.
ויטמין B12 ידוע גם כמפחית את הסיכון לטינטון. חוסרים ב-B2 (ריבופלבין) וב-B3 (ניאצינמיד) יכולים להיות קשורים גם לטינטון. טאורין, שהיא חומצת אמינו שנמצאת לעתים קרובות בתוספי ספורט ספורטיביים, יכולה לסייע בהפחתת טינטון גם כן. למרות שאבץ הוא חומר תזונתי נוסף שחושב לשפר את הסימפטומים של טינטון, מחקרים לא הצליחו להוכיח קשר משמעותי בין תוספת אבץ להקלה על טינטון. אתה יכול למצוא ויטמין B12 במזונות כגון:
- בשר בקר
- חלב
- ביצים
- שמרים תזונתיים
האם ויטמינים יכולים לגרום לטינטון?
יש אנשים המאמינים שוויטמינים ותוספי מזון מסוימים עשויים להיות הגורם לטינטון שלהם. עם זאת, אין ראיות ויטמינים יכולים להשפיע על טינטון. עם זאת, תרופות אוטוטוקסיות הן גורם שכיח לטינטון ואובדן שמיעה. שוחח עם הרופא שלך על התרופות שלך והאם הן יכולות להשפיע על השמיעה שלך.
קרא גם:
מהם מכשירי שמיעה עם עיבוד אותו דיגיטל
מכשירי שמיעה לאוהבי מוזיקה