בדיקת אחוזי לקות שמיעה

השמיעה שלנו היא חוש מורכב שרובנו לוקחים כמובן מאליו עד שאנו מאבדים אותו. דברים רבים יכולים לגרום לאובדן שמיעה, וסביר להניח שנחווה מידה מסוימת של ירידה בשמיעה עם הגיל. בדיקת אחוזי לקות שמיעה אבחנתית היא בדרך כלל הצעד הראשון בדרך לבריאות שמיעה טובה יותר. אבל איך אתה קורא את תרשימי האודיוגרמה המציגים את תוצאת הבדיקה שלך? בפוסט של היום, נעזור לך לפרש את תוצאות בדיקות אחוזי לקות השמיעה שלך!

מהי אודיוגרמה?

אודיוגרמה מודדת את יכולת השמיעה שלך ואת מידת אובדן השמיעה שלך. זהו, במילים פשוטות, גרף המציג את הצלילים הרכים ביותר שתוכל לשמוע בתדרים ובצלילים שונים. למטה ניתן לראות אודיוגרמה ריקה. המספרים בדירוג העליון מ-125 עד 8000, הם אינדיקטורים לתדרי צלילים. ככל שמספר זה גבוה יותר, כך גובה הצליל גבוה יותר. בצד שמאל ניתן לראות את יחידות העוצמה הנמדדת בדציבלים. רק כדוגמה: שיחה פנים אל פנים היא בערך 65 דציבלים.

מכשיר שמיעה

ניתן לקרוא אודיוגרמה משמאל לימין עבור התדר וממעלה למטה עבור העוצמה בדציבלים. על ידי בדיקת השמיעה שלך בתדרים שונים, האודיולוג שלך יכול לוודא אילו צלילים נשמעים ואילו צלילים לא. זה קריטי, שכן מכשיר שמיעה מכוון להשמיע את הצלילים שלא ניתן לשמוע חזק יותר, במקום רק להחמיר את כל הצלילים.

מבחן השמיעה: אודיומטריית טון טהור

הערכת השמיעה משתמשת בסוללת בדיקות כדי לוודא את יכולות השמיעה שלך. המבחן הראשון ואולי הבסיסי ביותר הוא אודיומטריית טון טהור. בדיקה זו מחייבת אותך ללבוש אוזניות מכוילות במיוחד ולאחר מכן מוליך עצם מכויל במיוחד (המרטט צלילים דרך הגולגולת). אתה תקשיב לצלילים המוצגים באמצעות ציוד אלקטרוני שנבנה במיוחד, המכונה אודיומטר, מכשיר חשמלי שנוצר במיוחד עבור בדיקת שמיעה פרטית.

האודיומטר מאפשר לאודיולוג לשנות את תדירות (הגובה) ועוצמת (העוצמה) של הצלילים. תקבל הוראה לציין מתי אתה יכול לזהות לראשונה את הטון בתדר מסוים, בדרך כלל על ידי לחיצה על כפתור תגובה. בכך, האודיולוג יכול להקליט את הרמות הללו על גבי גרף – האודיוגרמה.

כאשר מקליטים את הרמה הרכה ביותר שנשמעת בעת חבישת האוזניות, ה"סף" ידוע בתור הולכת אוויר.

כאשר מקליטים את הרמה הרכה ביותר שנשמעת כאשר לובשים את מוליך העצם, ה"סף" ידוע בתור הולכת עצם.

הקמת סף קובעת אילו צלילים ואיזו עוצמה ניתן לשמוע. זה משמש גם לחישוב כמה הגברה תופעל על ידי מכשיר השמיעה כאשר האובדן קיים.

הבנת תוצאות אודיוגרמה

צלילים טהורים, כלומר צלילים בתדרים בודדים, משמשים לבדיקת הולכת אוויר ועצם וזיהוי חסרונות. לאחר קביעת ספי הולכת אוויר ועצם באוזן ימין ושמאל, הם מוקלטים באודיוגרמה.

סיכום של סמלים ספציפיים המשמשים באודיוגרמות ומשמעותם:

O = סף הולכת אוויר ימינה (ניתן לצבוע באדום)

X = סף הולכת אוויר שמאלי (ניתן לצבוע בכחול)

< = סף הולכת עצם לא מוסווה ימני (יכול להיות בצבע אדום)

> = סף הולכת עצם לא מוסווה (ניתן לצבוע בכחול)

[ = סף הולכת עצם במסיכה ימנית (ניתן לצבוע באדום)

] = סף הולכת עצם במסכת שמאל (ניתן לצבוע בכחול)

מהי אודיוגרמה

תוצאות בדיקת השמיעה מהוות אינדיקציה לדרגות אובדן השמיעה:

  • שמיעה רגילה: -10 עד 20 dB
  • אובדן שמיעה קל: 20 עד 40 dB גבוה מהרגיל
  • אובדן שמיעה בינוני: 40 עד 70 dB גבוה מהרגיל
  • אובדן שמיעה חמור: 70 עד 90 dB גבוה מהרגיל
  • אובדן עמוק: 90 dB או יותר

דוגמאות לתוצאות אודיוגרמה

  • שמיעה תקינה – ספי הולכת אוויר בכל אוזן הם ב-20 דציבלים או טובים מ-20 דציבלים וכל צלילי הדיבור (250 הרץ עד 4000 הרץ) נשמעים. צלילים נשמעים היטב שכן כל חלקי האוזן מתפקדים היטב. אין צורך במכשיר שמיעה.
  • אובדן שמיעה מוליך – ספי הולכת אוויר באוזן אחת או בשתיהן גבוהים מ-20 דציבלים, אך ספי הולכת עצם תקינים. אובדן זה נובע כאשר מונעים מהקול להגיע לאוזן הפנימית דרך האוזן החיצונית או האוזן התיכונה או שניהם. בדוגמה זו, יש אובדן מוליך קל. במקרה זה אתה צריך לראות רופא משפחה או אף אוזן גרון כדי להבין את הבעיה.
  • אובדן שמיעה תחושתי-עצבי – ספי הולכת אוויר באוזן אחת או בשתיהן גבוהים מ-20 דציבלים וספי הולכת העצם [1] נמצאים ברמות זהות או דומות. צלילים מועברים היטב דרך האוזן החיצונית והתיכונה, אך האוזן הפנימית, או בשכיחות נמוכה יותר, עצב השמיעה נפגע.

כאן אנו רואים אובדן תחושתי-עצבי קל עד בינוני בשתי האוזניים. סוג זה של אובדן מתרחש בדרך כלל עם הגיל. מכשיר שמיעה יביא תועלת רבה.

  • אובדן שמיעה מעורב – ספי הולכת אוויר באוזן אחת או בשתיהן גבוהים מ-20 דציבלים וכך גם ספי הולכת העצם, אך ספי הולכת העצם טובים יותר מספי הולכת האוויר ב-15 דציבלים או יותר.

כאן אנו רואים אובדן מעורב בינוני עד חמור בשתי האוזניים. גם האוזן הפנימית וגם האוזן החיצונית ו/או התיכונה אינם מתפקדים. מכשיר שמיעה עשוי לעזור אך לפני רכישת שמיעה עליך לפנות לעזרה מרופא המשפחה או אף אוזן גרון.

אודיומטריית דיבור

אודיומטריה בטון טהור קובעת את הרגישות שלך לצלילים המייצגים דיבור. אבל גם היכולת שלך להבין דיבור צריכה להיקבע. אודיומטריית דיבור היא הצגת רשימות מוקלטות של מילים המוצגות ברמות שונות של עוצמה. המילים מקבלות ניקוד בכל רמת מצגת עבור פונמות נכונות ונרשמות באחוזים.

ציוני אודיומטריית דיבור מעידים על כמה טוב תשמע עם מכשיר שמיעה. אובדן תחושתי-עצבי גורם לרוב להבנת דיבור גרועה יותר מאשר אובדן מעורב או מוליך. בנוסף, ככל שמידת ההפסד גדולה יותר, סביר להניח שציוני הדיבור יהיו גרועים יותר.

לפעמים עם הבנת דיבור ירודה במיוחד, מכשיר שמיעה עשוי להועיל מוגבל או ללא סיוע. לרוב האנשים עם ליקוי שמיעה ניתן להתאים מכשיר שמיעה שיציע סיוע משמעותי בשמיעת דיבור וצלילים היטב.

האם מכשירי שמיעה יכולים לעזור?

ככל שאחוז ההבנה של הדיבור גבוה יותר, כך מכשיר שמיעה יועיל יותר. שילוב של שני ספי הטון הטהור הם תוצאות אודיומטריית דיבור מאפשרת הבנה של המשמעות של אובדן שמיעה ואת היעילות הנובעת מכך של מכשיר שמיעה.

המטרה של הגברה של מכשירי שמיעה היא לשחזר את יכולתך לשמוע צלילי דיבור. אמנם ניתן להשמיע צלילים עם מכשיר שמיעה, אך לא תמיד ניתן להשמיע צלילים.

מבחן השמיע

צלילים 'כמו נשמעים' עדיין יכולים להתבלבל ונוכחות של רעש, דיבור מודגש ו/או ביטוי לקוי עלולים לגרום לקשיים בשמיעה ברורה. מכשירי שמיעה מודרניים משתמשים בטכנולוגיה מתקדמת כדי להפחית רעש ולהדגיש את צלילי הדיבור, תוך מיקוד המיקרופונים של מכשיר השמיעה לכיוון הדובר.

הצליל המוגבר שנוצר ברור יותר וממקסם את יכולתו של הלובש להבין דיבור ולהבדיל בין צלילי דיבור. למכשיר השמיעה יש עיבוד מהיר במיוחד של צלילים נכנסים ושחזור והגברה כמעט מיידית, מינוס הרעש.

אז האם מכשיר שמיעה שווה את זה? ברוב המקרים, "כן" מהדהד הוא התשובה שכן ניתן לצפות לוקליזציה משופרת של צלילים, מודעות לצלילים ושיפור הבנת הדיבור ממכשיר השמיעה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים קשורים

אפליקציות למכשירי שמיעה

בעולם הטכנולוגי של היום, יישומים ניידים חוללו מהפכה בהיבטים רבים של חיינו. תחום כזה שבו האפליקציות הללו משפיעות באופן משמעותי הוא בתחום סיוע השמיעה. אפליקציות

קרא עוד »
דילוג לתוכן